Košarica

Južnoazijska biljka kurkuma se kao začin koristi gotovo 4000 godina, no jednako dugo je i u medicinskoj upotrebi kao prirodni lijek. Budući da su moderne analize pokazale kako 20 molekula u sastavu kurkume ima antibiotsko, 12 protuupalno, a 10 antioksidativno djelovanje, tisućljećima duga primjena kurkume u tradicionalnoj medicini ne iznenađuje.

Zlatno mlijeko, napitak čiji su glavni sastojci mlijeko, med i kurkuma, u Indiji je popularan lijek za prehladu, dok se za tu namjenu, kao i liječenje začepljenog nosa, glavobolje i grlobolje širom svijeta koristi čaj od kurkume. Zahvaljujući njenim protuvirusnim i antimikrobnim svojstvima, kurkuma je primjenu našla i u liječenju virusnih infekcija čije simptome smanjuje.

Za blagotvorno djelovanje kurkume najzaslužniji je njezin sastojak kurkumin. Niz znanstvenih istraživanja dokazao je da u slučaju gripe, koja je virusna infekcija, kurkumin radi mnogo više od ublažavanja simptoma.

Kod većine virusa dio koji uzrokuje infekciju zaštićen je ovojnicom. Taj se dio kada dođe u kontakt s ljudskom stanicom otpušta u stanicu te se dalje razmnožava zaražena stanica. Jedna je studija dokazala da kurkumin inhibira, odnosno zaustavlja, aktivnost takvih virusa te da su za deaktiviranje virusa gripe dovoljne vrlo niske koncentracije kurkumina.

Virusi ne postaju otporni

Istraživanje provedeno na tajvanskom sveučilištu National Chung Hsing pokazalo je da kurkumin djeluje već u ranim fazama zaraze gripom te inhibira aktivnost nuklearnog faktora kappa B, koji kontrolira upalne procese, a smanjenje aktivnosti nuklearnog faktora kappa B dovodi do smanjenja razmnožavanja virusa gripe.

Povrh toga, ova je studija dokazala i da virusi gripe ne postaju otporni na kurkumin što je izuzetno važno zbog toga što primjena drugih protuvirusnih lijekova dovodi do pojave sojeva virusa otpornih na lijekove.

U Hrvatskoj ove sezone prevladava virus gripe tipa A. U širenju infekcije virusom gripe tipa A organizmom veliku ulogu igra protein neuraminidaza. Iako su za inhibiranje neuraminidaze razvijeni mnogi lijekovi njihova primjena je problematična zbog nuspojava, niske bioraspoloživosti i – ponovo – pojave sojeva virusa otpornih na lijekove.

Kurkumin i ovdje može pomoći – grupa korejskih istraživača pokazala je da kurkumin inhibira protein neuraminidazu i demonstrira protuvirusno djelovanje protiv virusa gripe tipa A H1N1 (virusa svinjske gripe), kao i virusa gripe tipa A H1N1 otpornog na lijekove.

Nije samo protiv gripe

Ovi fascinantni znanstveni dokazi ne znače da dodatke prehrani koji sadrže kurkumin smijete uzimati samo ako želite spriječiti ili brže izliječiti gripu – on ima i brojna druga korisna svojstva.

Tako kurkumin ima antioksidativno djelovanje – posjeduje sposobnost uništavanja slobodnih radikala, zahvaljujući čemu jača imunosni sustav. Ako pak patite od opće slabosti ili malaksalosti, kurkuma će stimulirati Vaš imunosni sustav.

S druge strane, kada u organizmu postoji upalni proces, kurkuma smanjuje imunosni odgovor i time ublažava upalu.

Kako bi se kurkumin optimalno apsorbirao, nužno ga je uzimati u kombinaciji s crnim paprom ili ekstraktom crnog papra piperinom.

Green Vitality u ponudi ima dodatak prehrani NICApur CurcumaPlex® C3 koji taj zahtjev savršeno ispunjava – sadrži patentirani kurkumin visokokvalitetne proizvodnje Curcumin C3 Complex® te standardizirani ekstrakt crnog papra Bioperine®. Više o proizvodu NICApur CurcumaPlex® C3 pročitajte ovdje.

Leave a Reply